Mobirise Website Builder

Celkový pohled na fázi největšího rozvoje, oblast wall cloudu

7.6.2022

Dne 7.6.2022 se vyskytla po přechodu stratiformního systému osamocená buňka, která započala svůj život přibližně na severním okraji Prahy a následně putovala po trajektorii (viz mapka) k jihovýchodu až jihu. V sektoru kolem Prahy se krome teto bunky objevil dalsi shluk přeháněk, které podle fotek například D.Drahokoupilové (Kladensko), také vykazovaly viditelné známky rotace.

V ramci mensiho shluku jader (postupujiciho k Praze od severozapadu) se vytvořilo dominantní jádro o kterém je zde řeč. Na tomto jádru byla zachycena minimálně jedna tromba zdá se podle fotek, že na jižním, jihozápadním cípu. Já jsem se během pozorování nacházel přibližně na konci Říčan/Pacov-Pohledem Březí/Pacov. Před příchodem přeháňky (bez bleskové aktivity) bylo takřka absolutní bezvětří, následně se zformoval výrazný wall cloud/sníženina. Podle time lapse videa buňka rotovala prakticky od samého počátku. Poté během přiblížení nad mou pozici se zde objevila výrazná bílá cárovitá oblačná formace (možná že šlo o spodek oné tromby viděné z dálky a nebo šlo o trombu druhou) Následně ve chvíli, kdy už začalo hodně pršet a (ve videu omluvte rozostření na konci, neměl jsem držák na mobil...) se objevila výraznější (nejspíš další) menší oblačná nálevka.

Další Průběh a popis situace

Pohyb oblačnosti byl tak rychlý, že na fotografiích je země perfektně zaostřená ale oblačnost je mírně v pohybu. Šlo pozorovat jen očima prudký pohyb od jihu až jihozápadu s protichůdným postupem od severovýchodu, východu, (tedy rotaci). Následné analýzy radarových dat odhalují různé pokusy a radarové artefakty, ale naznačující, resp. potvrzující rotaci. Bohužel místa s nejvýraznější rotací se nacházejí už velmi daleko od stanice Dresden, takže data nejsou přesné a bylo by dobré, aby byla verifikována pomocí bližší radarové stanice Brdy v ČR. Radar klasický byl filtrován a upraven tak aby byla buňka viditelnější, tedy kompenzace vzdálenosti od radaru DRS, ač na úkor přesnosti co se do hodnot (dBz) týče, resp. posunu barevné škály ve spektru asi o +10 dBz.

Bylo zjištěno, že roli ve výskytu výraznější kondenzační nálevky a zesílené rotace v oblasti Říčanska nejspíš hrál i tzv "splitting", rozdělování buněk, viditelné to je na gif obrázku, který jsem pro vás spojil v plynulou animaci, kde je ono rozdělení patrné ke konci animace, cože se odehrávalo právě v oblasti Říčanska. Zpětné analýzy také přinesly zajímavá fakta týkající se předpovědí těchto nečekaných rotujících přeháněk. Modely ICON D2 a WRF se strefily kladením přechodu menší osamocené buňky do oblasti středních Čech (na výstupech 12 hodin dopředu). Dále modely WRF, GFS a ECMWF naznačovaly cyklonální zakřivení větrného pole v oblasti severozápadní části středních Čech v časech po 16-18:00 UTC. Tato a další zjištění během tohoto nejspíš nejlépe zdokumentovaného případu budou a už i byla využita pro predikce podobných situací. 

Pozorování Markéta Nováková (z Nupak u Říčan)

Současně během mého pozorování buňku sledovala také paní Markéta Nováková z oblasti Nupak. (Pozice: 49.99106, 14.60674) Díky jejímu pozorování máme ucelenější přehled na to co se v daný den stalo. Povšimněte si oblačné sníženiny v dálce, tam se díváme od jihozápadu na sníženinu pozorovanou mnou z (Pozice: 50.00786, 14.68494). Oba funnel cloudy vznikly prakticky simultálně v momentě kdy došlo k rozdělení buněk (splittingu) jak je patrné i na trasovací mapě (odkaz níže). Buňka A (odtržená) mírně uhnula směrem k jihovýchodu a vytvořila velmi silně rotující nálevku pozorovanou z mojí pozice. Současně v téže chvíli došlo k zesílení mateřské buňky na které se vytvořila další nálevka.

Podle time lapse videa zachyceného paní Novákovou, je patrná dlouhotrvající rotace už od počátku videa, kdy fotila v místě, kde se následně (po splittingu) vytvořila výrazná nálevka. Obrázek níže ukazuje výstřižek z videa paní Novákové, kde jsou vidět obě dvě buňky, těsně před výskytem další nálevky. Druhá oblačná nálevka (v oblasti Březí nebyla pohledem paní Novákové viditelná-pod horizontem. Je dobré ještě uvést, že nálevka paní Novákové nevznikla přímo z formace připomínající wall cloud, ani zde nebyla přítomna další charakteristická strukturální podobnost se supercelami jak tomu bylo v případě pohledu z Březí. Je otázka, zda buňka A nebyla vlastně buňkou původní a zesílená buňka v oblasti Říčanska byla vlastně novou buňkou, která následně postupovala směrem a jih. Ať tak či tak v momentě rozdělení buněk došlo k výskytu dvou výraznějších oblačných nálevek z nichž jedna byla vázána na wall cloud a druhá na jižní cíp obklopený klasicky srážkovým pásmem, bez znaků naznačujících jakoukoliv příbuznost se supercelami.

Za všechny fotografie velmi děkuji paní Markétě Novákové!!!

Mobirise Website Builder

Image Description

Pozorování-Kladensko (Manželé Drahokoupilovi)

Během pozorování na Říčansku se za shlukem přeháněk vytvořila ještě jedna menší buňka, kterou pozorovali členové Amatérské Meteorologické Společnosti, paní Dagmar a Jan Drahokoupilovi. S laskavým svolením paní Drahokoupilové vás odkazuji na článek AMS, kde se dozvíte více o jejich pozorování. Klikněte buď na obrázek, nebo na link-"Otevřít"

OTEVŘÍT

Dataset

Ke zpracování tohoto případu bylo využito mnoho zdrojů. Tím hlavním byly analýzy získané radarovými snímky z radarové sítě DWD (Dresden). Dále klasické snímky CHMU. Byly také provedeny modifikace sondáží a mnoho dalšího. V galerii níže si můžete prohlédnout jednotlivé výstupy s popisky.

Mobirise Website Builder

Pro otevření mapy klikněte na obrázek

Trasovací Mapa (Google Maps-Analýza)

Pro lepší představu jsem nasbíral snímky od různých lidí, kteří tuto buňku pozorovaly.
Všechny informace naleznete v mapě. Buď klikněte na obrázek a nebo na TENTO ODKAZ

Video

Copyright 2023 Miloslav Roháček - e-mail: putovanizabourkami@seznam.cz / Osobní­ Facebook / research-katja.cz